THE SACRIFICE ZONE
Project
‘THE SACRIFICE ZONE’ is een fotografie/multimedia project en brengt de huidige situatie van een groot nucleair testgebied in Kazachstan vanuit verschillende perspectieven in beeld. Hoe gaan de huidige bewoners om met deze “ecocide” en wat heeft de toekomst nog te bieden?
Centraal-Azië was een lange tijd een onderbelicht gebied op de wereldkaart, maar de afgelopen jaren is daar verandering in gekomen, voornamelijk vanwege de oplopende spanningen in de regio, zoals de recente inval van Rusland in Oekraïne. De landen in dit uitgestrekte gebied zijn ingeklemd tussen verschillende grootmachten en voormalige republieken van de Sovjet-Unie vrezen een herhaling van de geschiedenis.
Kazachstan is het grootste land van dit gebied en is nog steeds bezig met de verwerking van de erfenis van de voormalige Sovjet-Unie. Een onderbelicht aspect hiervan zijn de ecologische rampen die zich hier hebben voorgedaan, zoals het droogvallen van enorme meren in de jaren 60 van de vorige eeuw en de grote hoeveelheid nucleaire tests die in dezelfde periode in de uitgestrekte steppe hebben plaatsgevonden.
Door dit verleden heeft Kazachstan een controversiële manier ontwikkeld om met deze problemen om te gaan. De huidige bewoners leven nog dagelijks met de gevolgen en voelen zich doorgaans onbegrepen en verlaten. Met ‘THE SACRIFICE ZONE’ brengt Hartmann het gebied en haar bewoners in beeld.
Fotograaf
Eddo Hartmann is na het afronden van zijn opleiding Fotografische Vormgeving aan de KABK, halverwege de jaren ’90 begonnen als fotograaf voor verschillende ontwerp- en reclamebureaus. In de loop der tijd is zijn praktijk langzaam verschoven van korte redactionele opdrachten naar langdurige documentaire projecten.
Het eerste grote persoonlijke project ‘Hier Woont Mijn Huis’ in 2012 leidde via allerlei producties tot Hartmann’s meest recente project ‘Setting The Stage | North Korea’ in 2017. Werk van beide projecten is onder andere aangekocht door het Kunstmuseum Den Haag en Fotografie Museum Huis Marseille in Amsterdam. Daarnaast zijn deze projecten internationaal tentoongesteld bij verschillende musea en tijdens fotofestivals zoals Foto Istanbul, CAFA Beijing, Paraty Brazilië en Photo Israel. Naast zijn fotografiepraktijk is Hartmann werkzaam als docent fotografie/visual grammar aan de KABK in Den Haag.