Sumak Kawsay: de Natuur haar Rechten
Project
Het Zuid-Amerikaanse Ecuador, met haar ongekende biodiversiteit, is tot op heden het enige land ter wereld waar de natuur rechten heeft toegekend gekregen in de Grondwet. Dit project onderzoekt hoe dit recht van de natuur wordt aangewend door klimaatactivisten en inheemse gemeenschappen.
Sanne Derks zal zich in het bijzonder richten op vrouwen, in de strijd tegen extractivisme (oliewinning en mijnbouw), en vóór het behoud van de natuur en de inheemse groeperingen die de gebieden bevolken.
Geïnspireerd op Sumak Kawsay, een eeuwenoud principe ontleend aan de Andeense Quechua-kosmologie, leidt het toekennen van rechten aan de natuur tot een hernieuwde visie op natuurbehoud: in harmonie met de natuur in plaats van de mens die de natuur domineert. Deze visie krijgt ook in het westen steeds meer aandacht. Daarnaast wil Derks met het multi-mediale fotoproject meer zichtbaarheid genereren en het draagvlak vergroten voor de strijd van de inheemse gemeenschappen voor het behoud van de Amazone, een strijd die ons allen aangaat.
Fotograaf
Sanne Derks (1979, Mill en St.-Hubert) is documentair fotograaf uit Arnhem, voornamelijk werkend aan zelf-geïnitieerde fotoprojecten in Latijns-Amerika. Ze richt haar lens op thema’s als water- woon- en mensenrechten en de weerbaarheid ten aanzien van klimaatverandering.
Haar werk wordt internationaal gepubliceerd in media als New York Times, Washington Post, National Geograhpic, The Guardian en El País. Derks is een National Geographic Explorer, lid van Women Photograph, en Eddie Adams alumna.
(foto’s zijn niet van het winnende project)