PLANKTONIUM
Project
PLANKTONIUM bestaat uit een fotoserie en een korte film over de verborgen schoonheid en het belang van microscopisch plankton. Weinig mensen zijn zich bewust van deze talrijke en zeer diverse minuscule wezentjes die in elk water te vinden zijn.
Het plantaardige plankton neemt de helft van alle zuurstof op aarde voor haar rekening, net zoveel als alle planten en bomen op het land. Daarnaast speelt deze soort plankton een belangrijke rol in de CO2 opslag. Het dierlijk plankton vormt de basis van de voedselketen in zee.
Plankton wordt wereldwijd bedreigd door klimaatverandering. De organismen ogen buitenaards met hun bizarre vormen en structuren. Daarom fotografeert en filmt Jan van IJken het plankton als een ruimtereis door een onbekend universum onder water.
Dit project is in 2022 afgerond.
Het boek Plantonium is te bestellen via de website van Jan van IJken.
Bekijk hieronder de korte versie van de film.
Publicaties
Planktonium heeft veel aandacht gekregen in de media, hieronder een greep uit de publicaties:
- Lees het artikel in National Geographic
- Bekijk de pagina van Vroege Vogels en luister naar de radio-uitzending
- Lees het artikel in NRC
Fotograaf
Jan van IJken (Amersfoort, 1965) is fotograaf en filmmaker met een fascinatie voor de relatie tussen mens en dier, natuur, biologie en microscopie. Zijn werk bevindt zich op het grensvlak tussen kunst en wetenschap. Hij is autodidact en werkt voornamelijk autonoom aan langdurige foto- en filmprojecten.
Van IJken publiceerde drie fotoboeken: Dierbaar (i.o.v. Rijksmuseum en NRC Handelsblad), New Neighbours en A touch of Divinity. Dierbaar werd internationaal gepubliceerd en won meerdere fotografieprijzen.
Van IJken heeft ook vier korte films geproduceerd: Facing Animals, Nevermore, The art of flying en Becoming. De laatste twee zijn vertoond op vele internationale filmfestivals, biënnales en art galleries. Deze films werden bekroond met diverse awards.