Paddenstoelen, onmisbare wonderen van de natuur
Project
Dit project gaat over paddenstoelen. Het zijn geen planten en ook geen dieren. Ze kunnen er ineens staan, in volle glorie, en zijn ook zo weer verdwenen. Paddenstoelen, die mysterieuze verschijningen in het bos of op het land, zijn fascinerend en grillig. Niet voor niets worden ze in verband gebracht met hekserij en bijgeloof. Ze hebben vaak sprookjesachtige of onheilspellende namen zoals elfenbankje, toverchampignon, satansboleet of duivelsei.
Nederland kent ongeveer zesduizend soorten paddenstoelen. Helaas neemt hun aantal snel af. Door de uitstoot van stikstof worden onze bodems steeds voedselrijker, terwijl paddenstoelen juist gedijen in een voedselarm milieu. De rijkdom die we hebben, neemt elke dag zienderogen af.
Natuurfotograaf Jan Vermeer, doorkruiste de hele wereld voor zijn prachtige fotowerk. Tijdens de coronapandemie kreeg hij oog voor de kleine wonderen die zich in zijn eigen achtertuin voltrokken. Hij raakte onder de indruk van de esthetiek van deze fascinerende zwammen en besloot de mooiste vast te leggen in het fotoboek Paddenstoelen, onmisbare wonderen van de natuur. Paddenstoelen als kunst. Abstracte schilderijen, zo uit de leven gegrepen.
Dit project is in 2022 afgerond. Het fotoboek is hier te bestellen.
Publicaties
- Lees hier het artikel in Trouw en in National Geographic
- Luister naar de uitzending van Vroege Vogels
Fotograaf
Jan Vermeer werkt sinds 25 jaar als professioneel fotograaf. Hij deelt graag zijn kennis met anderen met lezingen, workshops en fotografie-reizen. Vermeer bezocht ruim vijftig landen waaronder Nova Zembla, Spitsbergen, Antarctica, IJsland, Congo, Namibië, Rwanda en het bijzondere atol Aldabra. Deze reizen resulteerden in diverse fotoboeken zoals Arctic en Antarctica, Breaking Ice en Witte Wereld en Witte Veluwe. In laatstgenoemde publicatie komt Vermeer’s passie voor zijn woonomgeving de Veluwe en voor winterse sferen tot uitdrukking.
Zijn foto’s zijn veelvuldig bekroond in prestigieuze fotowedstrijden zoals de BBC Wildlife of the Year Contest. De boeken Arctic en Antarctica behaalden de eerste prijs bij de International Photography Award. Vermeer blijft de schoonheid van de aarde en haar natuur tonen in meeslepende beelden. In zijn eigen woorden: ‘Ik wil bewondering en verwondering teweegbrengen. Alleen op die manier is er een toekomst.’