De prijs van een levend onderwaterschilderij
Project
In Nederland hebben een kleine 70 duizend mensen een aquarium. Hiervan zijn ongeveer 4500 visbakken gevuld met zoutwater ten behoeve van het houden van zeesiervissen: een exclusieve hobby. Een groot deel van deze vissen wordt gevangen onder dubieuze omstandigheden: met gebruik van cyanide dat het koraal verwoest.
Tachtig procent van de tropische vissen overleeft de reis van zee naar aquarium niet. Dit werkt overbevissing in de hand. Er zijn geen visquota. Is dit een hobby die ten koste gaat van diersoorten en natuurgebieden?
Corné Sparidaens zal zijn fotoproject beginnen op Schiphol waar de vissen worden opgevangen in Vrachtgebouw 1 – ook wel het dierenhotel genoemd. Na controles komen de vissen in handen van groothandelaren die de zeedieren verder over Nederland verspreiden. Sparidaens wil vervolgens in beeld brengen hoe de handel verloopt via distributeurs en winkels, maar ook de pogingen tot verduurzamen (kweken) van deze aquariumindustrie. En uiteindelijk wil hij de bezitter met zijn zee-aquarium in beeld brengen, de hobbyist die zijn visbak vaak aanduidt als levend onderwaterschilderij.
Fotograaf
Corné Sparidaens (1969, Tilburg) houdt zich het liefst bezig met reportagefotografie met oog op de mens en natuur. In 2011 werd hij geselecteerd voor de Noorderlicht Masterclass. In 2021 volgde hij de masterclass fotografie bij National Geographic Magazine.
Sparidaens studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag (1987-1992). Hij vervulde zijn militaire dienstplicht als fotograaf bij de afdeling Voorlichting in Seedorf, Duitsland. Van 1994 tot 2000 werkte hij als freelance fotograaf voor Brabants Nieuwsblad (later BN/De Stem) in Roosendaal en Bergen op Zoom. Van het jaar 2000 tot 2013 had hij een vast dienstverband bij Dagblad van het Noorden. Sinds 2014 werkt hij weer als freelance fotograaf.